Locatie

 yogastudio

                                       De yogastudio Yoga Your Day bevindt zich op een prachtige en zeer sfeervolle locatie in de  Doopsgezinde kerk te Akkrum.

 Adres:

Buorren 1

8491 BZ Akkrum.

Postadres: Boarnswal 16 8491 ER Akkrum

Er is gelegenheid om gratis te parkeren.

Er zijn yogamatten aanwezig

 

 

Op deze bijzondere plek worden ook meer activiteiten georganiseerd zoals concerten, kunstworkshops en tentoonstellingen.

Ook is de locatie te huur voor bijzondere gelegenheden zoals trouwerijen (voor informatie neem contact op).

 

 Geschiedenis van de kerk

“Monumentomschrijving Rijksdienst

Doopsgezinde Kerk. Naar ontwerp op naam van J. Romein, doch eerder van zijn zoon Th. Romein, in 1835 gebouwde kerk met classicistisch zuilenportiek en koepeltorentje. Wanden van het inwendige geleed door pilasters met gestucte kapitelen. Orgel in 1871 gemaakt door L. van Dam en Zonen.

Gebouwomschrijving SKKN

Wanneer er in Akkrum een doopsgezinde gemeente ontstond, is onduidelijk. Tussen 1563 en 1565 ontvingen hier vijf personen de volwassenendoop. Rond 1660 moet er een kerk zijn geweest, misschien was dit het gebouw dat in 1677 werd vergroot.. De gemeente sloot zich in 1695 aan bij de Friesche Doopsgezinde Sociëteit. In de 18de eeuw had de gemeente steeds leken-predikanten, pas in 1826 werd de eerste predikant beroepen die aan het seminarie in Amsterdam had gestudeerd. In 1822 was de gemeente zodanig gegroeid dat de kerk moest worden vergroot. Tijdens het predikantschap van de geleerde Steven Blaupot ten Cate werd in 1835 de huidige kerk gebouwd en in 1837 de ring Akkrum georganiseerd. In 1898 bereikte de gemeente het hoogste ledental (439).

De neoclassicistische kerk werd in 1835 gebouwd. Het ontwerp staat op naam van J. Romein maar is wellicht van zijn zoon, de bekende architect Thomas A. Romein. Het gebouw is een driezijdig gesloten zaalkerk achter een monumentale gevel met Dorische ingangspartij en ronde koepeltoren. Het interieur zal in de jaren ’60 of ’70 zijn gewijzigd, waarbij een groot deel van de oorspronkelijke banken en het hekwerk tussen koor en schip werden verwijderd.

Biotoop De kerk bevindt zich in het centrum van het dorp, schuin tegenover en op enige afstand van de Hervormde kerk. Links van de kerk bevindt zich een smalle steeg, de Formanjestege (formanje = vermaning). Aan de rechter zijkant is in 1991 een afdakje gebouwd met een leugenbank.” (Bron: Reliwiki)